In the Spotlight: Fred van der Flier

6-9 Nieuws Om de leden verder kennis te laten maken met onze hockeyclub, zetten we regelmatig een vrijwilliger/-ster achter de schermen in de schijnwerpers. Dit keer erelid Fred van der Flier. Al kan je‘Achter de schermen’  bij Fred niet zeggen. ‘Voor de schermen’ past beter. 

Fred, wie kent hem niet op onze club? Maar wil je nog meer van hem weten, zoals wat hij allemaal doet, gedaan heeft en wat bijvoorbeeld zijn passie is? Lees dan maar even door! 

Donderdag 19 augustus, het zal een uur of 11 zijn als ik het hockeycomplex op fiets. Op veld 1 zijn al jongens aan het trainen, net begonnen aan een partijtje, de twee trainers zitten het goed te bekijken. Binnen zie ik Fred in de keuken, hij is de laatste krentenbollen in de mandjes aan het doen. "Wil jij ook een krentenbol en ook koffie?”"Lekker Fred” en ik ga aan de zijkant van de bar zitten.  Een volle en drukke zomervakantie op de club
Het is ongelofelijk maar waar: Fred is tijdens de vakantieperiode bij alle activiteiten op de club aanwezig geweest; de Schammer Zomerspelen, het 2-daagse hockeykamp en gedurende de twee trainingsweken aan het eind van de vakantie is hij er iedere dag zeker van 10:30 tot 15:00 uur. En dan daarna nog de Stick-Off zaterdag 28 augustus en het Schammertoernooi op 29 augustus. 

Fred verzorgt alle inkopen voor de catering voor alle deze activiteiten. Volgens mij moet/mag Fred dan zelf op vakantie. Ik weet ook dat Fred het allemaal best leuk vindt en ook graag doet, maar we moeten wel zuinig op hem zijn. 

Maar goed…waar is het allemaal begonnen, hoe is Fred zo enthousiast geraakt? Dat wil ik ook weleens weten en daarom ben ik maar eens aan die kant van de bar gaan zitten met mijn potlood en papier. 

Curaçao en muziek
Fred is geboren op Curaçao, waar zijn vader gewerkt heeft voor de Shell. Fred heeft daar ook voor het eerst een hockeystick gehanteerd. Toen hij 13 jaar was, is het hele gezin teruggekomen naar Nederland; zijn oudere broer was al ‘vooruit‘ gegaan  om de middelbare school te doen, want die was er destijds nog niet in Curaçao. 

Het grootste gedeelte van zijn leven heeft Fred in Den Haag doorgebracht, daarna naar Nieuw Vennep. Hij werkte toen bij Vroom en Dreesman inkoop/sales van grammofoonplaten. Ik wist het niet, maar Fred is jarenlang ook DJ geweest. Eind jaren 80 is Fred een eigen bedrijf begonnen: Home Entertainment Service. Er is toen een moment gekomen dat het beter was om de winkels, die er inmiddels waren, te verkopen. 

En dan MHC Leusden
Inmiddels was Fred in Leusden beland en is via buurmeisje Fonne Visser bij de hockeyclub Leusden gekomen. Hij werd coach van MB2 (2005), daarna manager van MA en is zo meegegroeid naar Dames 1. Al met al is Fred heel wat jaartjes als coach en/of manager actief geweest.

Toen we met MHC Leusden nog in het oude clubhuis aan ’t Sluisje waren, zat Fred in het bestuur voor sociale zaken, evenementen en bar. Ik denk dat Fred vanaf die tijd heel wat activiteiten mee heeft geregeld, maar zeker ook het initiatief heeft genomen om nieuwe activiteiten en evenementen te organiseren. Bijvoorbeeld "Help ons de Schammerbrug over”, de grote actie om geld in te zamelen voor het nieuwe clubhuis. Het resultaat mag er zijn en we genieten er nog steeds van. Het openingsfeest met Erica Terpstra en Johan Wakkie van de KNHB, het was groots! 

Aan de wieg van nieuwe tradities 
Daarna zijn ook de Koningsdagspelen op de velden van de club gehouden. Het Winners Wonderland komt uit de ideeënbus van Fred, de vrijwilligersborrel, later het vrijwilligersontbijt. Op het hockeygebied: Het Four Nations Toernooi, een internationale top toernooi onder de 18 jaar. Fred heeft het binnengehaald.  


De bar en keuken
Er zijn ook heel wat buitenlandse teams die op ons hockeycomplex getraind hebben. Fred was erbij. Hij zorgde voor de catering, deed alle inkopen en stond in de keuken de meest lekkere en uitgebreide maaltijden klaar te maken. Het Schammertoernooi dat dit jaar voor de 14e keer georganiseerd wordt. Peter Verwer was toen trainer/coach van Dames 1. De vele CD kampen … en nu staat Fred er nog voor de trainingsdagen van de jeugd enz… 

Wat is je motivatie Fred?
"Het is meestal erg leuk om te doen, het zien van het plezier van de kinderen in deze dagen.” En ook zeker het plezier dat Fred heeft gehad met de uitjes van zijn Dames 1, hij kan er nog van genieten. 

Wat maakt het minder leuk en/of lastig dan?
"De zorgen voor en over geeft soms wel eens wat stress, ook de verantwoordelijkheid of het allemaal wel goed loopt…” 

Willem en Fred
Ik breng het toch maar ter sprake: Hoe gaat het met je Fred na het plotseling overlijden van Willem Jansen?
Het overlijden van Willem Jansen, ja een groot gemis. Willem was wel een maatje voor Fred. Het was Willem die Fred enthousiast had gemaakt om bij de trimmers te gaan hockeyen. Dat heeft Fred toen ook een paar jaar gedaan, nog op het oude complex aan ’t Sluisje. Met Willem en Eugene was het een ‘drie-eenheid’, zeker met de verhuizing naar - en inburgering van het nieuwe clubhuis/ keuken hier aan de Schammersteeg. 

Fred en Willem hebben naast de hockeyactiviteiten ook veel samengedaan, bv naar concerten. Zo zijn ze bijvoorbeeld samen naar een concert van Billy Joel geweest in Hamburg. Fred had de tickets geregeld, ze zaten op rij 4. 

Dit was in het kort Fred ‘in de spotlight’ en zeker niet achter de schermen. Fred is een supersociaal mensen-mens; bijna te goed voor deze wereld.
Dank je Fred!

Mieke van Hassel, augustus/september 2021
 
6-9-2021 Algemeen nieuws