In the spotlight: John Bernard

2-2 Nieuws Om de leden verder kennis te laten maken met onze hockeyclub, wordt er regelmatig een vrijwilliger/-ster achter de schermen in de schijnwerpers gezet.

Deze keer geen vrijwilliger achter de schermen, maar een oud-voorzitter, oprichter van onze vereniging M.H.C. Leusden namelijk: John Bernard. 

Voor dit interview heb ik een afspraak gemaakt bij John en Angela thuis. Na eerst een lekker kopje koffie te hebben gedronken, vond John het wel een goed idee om aan de eettafel te gaan zitten, dan kon ik wat makkelijker schrijven. Dat vond ik ook wel handig. 

Toen John 12 jaar was, werd hij op de middelbare school door de leraar Frans enthousiast gemaakt om een keer met een hockeytraining mee te doen op een zaterdagmiddag. Zijn vader vond dit wel een goed idee en er werden meteen 2(!) hockeysticks gekocht op de markt voor ¦ 1,-. Daar is de hockey carrière van John dan ook begonnen: bij H.C. Aeolus aan de Abraham van Stolkweg in Rotterdam. 

23 jaar later, in 1973 zijn John en Angela vanuit Rotterdam naar Leusden verhuisd. Beiden waren nog steeds actieve hockeyers vandaar dat een van de eerste zaken die geregeld moest worden was: een hockeyclub zoeken. In Amersfoort was een hockeyvereniging, maar in Leusden nog niet. John zag er wel wat in om daar verandering in te brengen en heeft dit rigoureus aangepakt samen met o.a Rob Ponsen, Kees Swierenga en Roel Oberink. 

Op 6 september 1973 was de eerste bijeenkomst. Er werd een stencil gemaakt en huis-aan-huis in de brievenbus gedaan.  Daar kwamen voldoende enthousiaste reacties op. Een aannemer, die net een project had afgerond, heeft een weiland een beetje geschikt gemaakt. Zodat er wel op gehockeyd kon worden en was ook zo vriendelijk om de bouwkeet over te doen. De gemeente werkte ook mee en zo werd de oprichting van M.H.C. Leusden in oktober 1973 bij de notaris vastgelegd.  

Het eerste jaar werden er alleen vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd voor zowel een dames- als een herenteam. Ook de jeugd kon het veld op voor wedstrijden. Daarnaast werd er elk jaar een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen de gemeente. Het ledenaantal groeide gestaag en zo zijn we nu, na 48 jaar een hockeyvereniging met 1200 leden. 

John is na zijn middelbare schooltijd in dienst gegaan bij de luchtmacht en was jaren gestationeerd in Soesterberg. Na zijn diensttijd van 5 jaar is hij natuurkunde en meteorologie gaan studeren in Nederland en in het buitenland, o.a. in Amerika. John is docent geweest in Wageningen. Bekend van de KNMI en later van Meteoconsult, velen kennen John als de weerman op TV.  

Foto bestuur 1976: V.l.n.r  Marion Ponsen, Anthony Swierenga, John Bernard, Jaap Huizinga en ?journalist?

John was de eerste voorzitter van de MHC Leusden (1973-1978). In 1979 werd hij benoemd tot erelid van de vereniging. Dat wil niet zeggen dat hij na 1979 niet actief meer was.  John, een echt clublid, was blijvend betrokken op het veld en naast het veld op zaterdag, zondag en vaak ook op een doordeweekse dag.  Op dinsdag was hij ook vaak scheidsrechter bij de Dames Veteranencompetitie. Daarbij druk in de timmercommissie of clubhuiscommissie, de naam is John vergeten, maar het waren mooie tijden. Volgens mij was John ook nog Sinterklaas op de club.
 
Tot voor een paar jaar geleden was John ook nog te vinden in het huidige clubhuis. Gelukkig komt hij er nog steeds, maar dan wel om heren 1 te kijken en natuurlijk naar de Algemene Ledenvergaderingen. Samen met Fred Barkhuis op de 2 enige stoelen met armleuning en altijd een essentiële vraag of opmerking voor het bestuur.  

De hockeycarrière van John bleef niet bij H.C. Aeolus en M.H.C. Leusden, John is ook jaren lid geweest van de Heren 60+, een landelijke hockeyvereniging. In 2009 is John gestopt, nu kan hij meer tijd besteden aan zijn hobby’s en zich nuttig maken in maatschappelijke functies. 

Zijn hobby’s: oude auto’s en schilderen, een van zijn werken hangt in het nieuwe clubhuis, boven de deur naast de bar. John was ook de bezitter van een groene MG-sportwagen. John is ambassadeur voor het Nationaal Fonds Ouderen. Hij vertelt enthousiast dat hij op het circuit van Zandvoort een wedstrijd heeft geregeld voor de ouderen met scootmobiel, een bijzonder evenement dat op vele TV-stations over de hele wereld is uitgezonden. 

Voor en over sponsoring ben je bij John ook aan het goede adres. Voor de Hartstichting regelde hij wedstrijden tegen de politici uit Den Haag. In 1991 bij het opzetten van de ”Vrienden van Leusden” is er ook een wedstrijd geregeld van het bestuur en sponsorcommissie tegen belangstellende sponsoren. Het fenomeen meerdere sponsoren was beter voor de club dan één hoofdsponsor; dat is tot op heden nog zo. 

Als ik John naar een anekdote vraag is het eerste wat in hem opkomt het inroepen van hulp van de brandweer (1974) en dan niet voor een brand maar om een belangrijke wedstrijd toch door te kunnen laten gaan. De noodvelden, zonder drainage stonden vol water en daar kon dus niet op gespeeld worden; geen nood John belde de brandweer en vroeg hen de velden ‘watervrij’ te maken en zo geschiedde. Nadat de brandweer weg was, zijn ca 10 leden nog een keer met trekkers het veld over gegaan en er kon gespeeld worden!!John, dank je wel voor je tijd en enthousiasme altijd maar weer!

Mieke van Hassel februari 2021


Wil je ook meehelpen bij het vele vrijwilligerswerk, meld je aan bij [email protected].         

 
2-2-2021 Algemeen nieuws