In the Spotlight: Eric Lucassen

16-6 Nieuws Om de leden verder kennis te laten maken met onze hockeyclub, wordt er regelmatig een vrijwilliger/-ster achter de schermen in de schijnwerpers gezet. Echter dit keer een erelid: Eric Lucassen. 


Vrijdagavond 20:15 uur, ik kom aan fietsen bij de hockeyclub en ga op zoek naar Eric Lucassen, hij zou nog training geven tot 22: 00 uur. Het zijn ook zijn laatste trainingen van de vele, vele jaren bij MHC Leusden. Ik zie Eric niet...waar zou hij zijn?

Ik loop naar binnen en zie Fred van de Flier, hij weet te vertellen dat Eric op veld 4 bezig is, en daar was ik nou net niet geweest. Fred loopt even mee; kan hij meteen een foto maken. En ja hoor, daar zit Eric op het hoge bankje, oplettend kijkend bij het slotpartijtje van Heren 4. Het is geen probleem als ik hier wat vragen stel over zijn tijd bij MHC Leusden. Het bankje, voorzien van het logo van de ‘club van 100’ zit prima, we kunnen inderdaad heel goed hier het eerste deel van het interview beginnen.

Kennismaking met MHC Leusden
In 1994 is Eric in Leusden komen wonen met Katinka en de kinderen. Zij hadden jaren bij hockeyclub MOP gespeeld, dus op zoek naar een hockeyclub in Leusden. Eric speelde overigens ook cricket. Tijdens het eerste bezoek op Leusden was er net het ‘tiktoernooi’... dat gaf toch wel een bijzondere indruk. Een weekend later, bleek dat er toch ook wel goed en gezellig gehockeyd werd: MHC Leusden kon 2 nieuwe leden inschrijven.  

In het bestuur
Eric ging bij Veteranen A spelen en Katinka bij de Dames Veteranen A op dinsdag. En toen ging het snel, de kennismaking met de club was zo goed bevallen, dat Eric een jaar later gevraagd werd voor het bestuur als bestuurslid sociale zaken. Er was een behoorlijke bestuurswisseling. Voorzitter Pim Goldsmann werd dat jaar opgevolgd door Jorgen van Bosse. In 1997 (na 2 jaar bestuurslid sociale zaken) werd Eric gevraagd om voorzitter te worden. In 2003 werd hij opgevolgd door Paul Rijksen.

Wanneer, wie en wat in welke jaren hebben we niet helemaal meer paraat, dat heb ik thuis nog even gecheckt. Tijdens zijn bestuursperiode is er veel aandacht besteed aan het opzetten van een goed hockeytechnisch plan voor jeugd en senioren. Hiervoor is Peter Verwer aangetrokken; we komen zo in dit gesprek heel wat tegen wie en wat er allemaal gedaan en gebeurd is in die tijd.  En dat is gelukkig nog steeds zo!  

Eric weet ook te vertellen dat we als bestuurslid van dienst ook de vlag van de KNHB en MHC Leusden moesten hijsen... en was er nog een derde vlag?

Barrow Hills
Toen de kinderen van Eric en Katinka de E-leeftijd hadden gingen zij natuurlijk ook ‘op hockey’. Terugdenkend aan die tijd komen we al snel op de uitwisseling met de Barrow Hills boys uit Canterbury. De jongens uit de C-jeugd gingen een weekend naar Engeland, waar ze wedstrijden speelden tegen een C-team van de Barrow Hills, het jaar daarna kwam het team naar Leusden. De kinderen en de begeleiding kregen onderdak bij gastgezinnen. Dat is vele, vele jaren doorgegaan; Eric is ook een keer mee geweest, hij was toen trainer en coach van het team van Joris.  

Eric weet zich ook goed te herinneren dat in die periode ook het CéTéTé toernooi is opgezet en georganiseerd bij de Leusden, een toernooi voor de top C-jeugd, waar de arbitrage gedaan werd door bondsscheidsrechters en aspirant bondsscheidsrechters. Een groot succes.  

Verhuizing naar de Schammer
Intussen waren er ook genoeg problemen die een goede oplossing vroegen. Allereerst de bewoners van de Walstro, die klaagden over geluidsoverlast; regelmatig overleg en aanpassingen aan boarding e.d. heeft geholpen. Echter de beste oplossing voor de bewoners was, dat de hockeyclub ging verhuizen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd en daar was de club ook aan toe. Het clubhuis moest eigenlijk ook opgeknapt worden. Het overleg met de gemeente liep al een behoorlijk aantal jaren. Voor het lustrum in 2003 is er een heuse brug gebouwd door de scouting van Leusden en de lustrumcommissie: de Schammerbrug! Het idee was dat we naar de Schammer gingen, een nieuw natuurgebied, aan de andere kant van Leusden en het Vallei kanaal. In 2003 is Eric benoemd tot erelid van de MHC Leusden. 

De uiteindelijke verhuizing was in 2008. Het afscheid van de accommodatie aan het sluisje aan het Valleikanaal was een groot feest met de veiling van alle hebbedingetjes uit het clubhuis, een mooi Vallei Promenade Farewell Party.

Grondlegger van Fithockey
Eric werd na de verhuizing naar de nieuwe locatie als verenigingsmanager op vele terreinen actief, maar met name de organisatie voor en tijdens trainingen in en om het clubhuis etc.  De training van de trimmers heeft hij ook jarenlang verzorgd. In die tijd heeft Eric ook het Fithockey opgezet, hockey voor ouderen, ook voor mensen die nooit eerder gehockeyd hebben. Er werd niet gespeeld met een gewone hockeystick, het werd knotshockey. 2 jaar geleden is er overgestapt op Uni hockeysticks en nog steeds een succes. 

De trainer Eric
Als trainer heeft Eric veel aandacht besteed aan selectieteams, maar zeker ook aan de breedte teams. Bij de breedte teams is gezelligheid vaak belangrijk, maar Eric’s motto was: eerst werken als je komt trainen, dan komt de gezelligheid vanzelf. En dat heeft altijd gewerkt. Door hard te werken lukte het een aantal keer om jongens vanuit de B2 naar B1 of A1 te krijgen. Het is eenmaal voortgekomen dat Eric een team heeft ‘teruggegeven’: te weinig animo om iets te willen leren....

Keeperstrainer jongste jeugd
Met veel plezier heeft hij ook jarenlang de keepers van de jongste jeugd onder zijn hoede gehad. En die zien we dan uiteindelijk weer terug in onder andere Heren 1.Hij heeft uiteindelijk wel voorkeur voor jongens - en mannenteams: daar wordt iets uitgepraat... bij meisjes en damesteams is dat toch niet zo eenvoudig... iets blijft hangen of er wordt ‘gejankt’ bij teleurstellingen. Jong dames 1, die hij ook traint, is daar gelukkig een goede uitzondering op. Eric heeft in die tijd een eigen bedrijfje opgezet: "sportief contact”. Naast de Leusder Jeugd Sportweek organiseerde hij ook vrijdagochtendhockey voor dames. Een aantal deelnemers is uiteindelijk ook lid geworden van MHCL. 

Coach Nederlands Veteranen 65+
Iets heel anders: Eric heeft ook 2 jaar een Nederlands Veteranen 65+ team gecoacht tijdens het EK in Londen in 2015 en bij het EK in Glasgow in 2017. Deze grote toernooien werden toen georganiseerd door de WGMA (World Grand Masters Association) en de teams werden afgevaardigd door de NHC 60+. Tegenwoordig vallen de recreatieve toernooien onder de WGMA en de EK en WK onder WHM (World Hockey Masters).  

Afscheid van de trainer en coach
Jarenlang heeft Eric Heren 2 getraind en gecoacht met goede resultaten, zo ook JH1.Nu dus zijn laatste trainingen op deze vrijdagavond, met H4 en Jong Dames 1. Een speech van Heren 4 voor Eric na de training. Als blijk van waardering krijgt hij een rijtje verschillende biertjes en een set barbecue-accessoires. Ik ben blij dat ik even foto’ s kan maken.

 
Wij zijn intussen verhuisd naar veld 1 waar de Jong Dames al lekker aan het inspelen zijn. Eric geeft ze een compliment en stelt voor dat zij een onderling oefenpartijtje gaan spelen, mede als voorbereiding op de wedstrijd tegen Dames 1 komende zondag (13 juni dus).


Voortaan als toeschouwer
Eric: ‘Het is en blijft een mooi vak, met jonge mensen bezig zijn, plezier in het spelletje zien en de gezelligheid eromheen’. We zullen Eric dan ook zeker nog veel op de club zien, niet meer op het veld, maar als toeschouwer langs de lijn.  

Een anekdote
Op mijn vraag of hij nog een leuke anekdote heeft uit de afgelopen 27 jaar, moest hij even nadenken, maar... het kwam snel:Een hockeyteamweekend met Heren 2 in Maastricht, op zoek naar een leuke en gezellige kroeg. Die is redelijk snel gevonden, lekker druk en gezellig. Bij het weggaan wordt Eric gevraagd hoe hij dat toch voor elkaar krijgt, zo’n grote groep jonge kerels die met hem mee waren. Eric vraagt zich af: hoe zo?? Bleek het een Gay kroeg te zijn...  

Dank Eric... ik ga huiswaarts en Eric gaat nog een kwartiertje door met de dames, daarna kunnen ze nog een drankje doen op het terras, dat om 22:00 uur moet sluiten.  
 
Mieke van Hassel, juni 2021
 
16-6-2021 Algemeen nieuws