Tand eruit? Tand erin!

19-9 Nieuws
Het dragen van een bitje tijdens je hockeywedstrijd en training is verplicht. Het is immers superbelangrijk om niet alleen je benen, maar ook je mond goed te beschermen! Toch kan het zomaar gebeuren: een hele tand eruit...! Als je de tand nog hebt, zijn er een aantal dingen die je absoluut wel én niet moet doen. We zetten ze even op een rijtje!

In de speeltuin, op het schoolplein, op het sportveld of gewoon thuis; het kan zomaar gebeuren dat je een - blijvende of volwassen - tand verliest. Blijf vooral rustig en doe het volgende:

Spoel de uitgevallen tand af
Pak de tand aan de bovenkant vast. Raak nooit de wortel aan!
Spoel, als dat kan, de tand met wortel en al 10 seconden af onder koud stromend water.

Plaats de tand terug
Dep de tand die eruit is niet droog en plaats hem onmiddellijk terug.
Lukt dat niet, bewaar de losse tand dan in melk of in de mond, bijvoorbeeld tussen de kiezen en de wang.

Let op: plaats een melktandje nooit terug
Een melktand terugzetten kan schadelijk zijn voor de onderliggende tand, die nog moet doorkomen. Ga voor de zekerheid wel naar de tandarts.

Ga naar de tandarts om de tand erin te laten zetten
  • Neem overdag contact op met je eigen tandarts. ’s Avonds en in het weekend kun je terecht bij een spoedgevallendienst.
  • De tandarts beoordeelt of de tand die eruit is gegaan nog terug te zetten is. Hij of zij kan dit vakkundig doen, zodat de tand behouden blijft voor het gebit
  • De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of -kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
  • De weken erna zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. Mogelijk is een wortelkanaalbehandeling nodig, omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.
  • Misschien is de tand niet meer terug te plaatsen, dan zal de tandarts een behandeling voorstellen om het gat in de tandenrij op te vullen.

Vergelijkbaar, maar net even anders: wat te doen bij een afgebroken tand?!

Klik hier voor meer informatie over tandletsel.
 
19-9-2020 Algemeen nieuws tand eruit - tand erin - poster.png