In the spotlight: Tom Herder

10-4 Nieuws Om de leden verder kennis te laten maken met onze hockeyclub, wordt er regelmatig een vrijwilliger/-ster achter de schermen in de schijnwerpers gezet. Echter dit keer geen vrijwilliger, maar Tom Herder.   

Tom is sinds 5 jaar de groundsman van MHC Leusden.Het is mede te danken aan Hans van der Sloot dat de club Tom Herder binnen heeft kunnen halen. Herder is natuurlijk al wel een bekende naam in Leusden. Herder Keukens is van een van neef van Tom en ook sponsor van MHCL. Ik wist het niet, maar José van der Sloot is een nicht van Tom, hoe leuk is dat!  Voordat Tom de keuze had gemaakt om de belangrijke werkzaamheden als groundsman op zich te nemen, was hij chauffeur bij een groothandel.Op maandag, dinsdagmiddag, woensdag en vrijdag zorgt Tom voor het onderhoud en beheer van de velden en van de accommodatie. De overige dagen is hij bij de tennisvereniging Lockhorst, een mooie en goede combinatie.  

Wat komt er kijken bij het onderhoud van de velden?
"Wat moet er allemaal gebeuren met de velden?” Eénmaal per week worden alle velden geborsteld met een trekker, waarachter de borstel hangt. Doordat de velden in deze coronatijd minder gebruikt worden, wordt er meer geborsteld om het veld in beweging te houden. Op veld 1, het waterveld wordt regelmatig een anti-alg mengsel aangebracht. Ik vroeg Tom hoe hij aan de kennis over het onderhoud komt. Dat hoort en vraagt hij aan de leverancier van de semi-watervelden, CSC (Ceelen). Zij doen ook 2x per jaar het periodieke onderhoud. Het waterveld is van Domo.  

En dan hebben we nog de beregeningsinstallatie. Wisten jullie dat er per sproeibeurt ca. 6000 à 7000 liter grondwater gebruikt wordt, dat op 15 meter diepte opgepompt wordt? Ongelofelijk veel, gelukkig wordt dit weer opgenomen in de grond. Er worden regelmatig monsters van het water genomen om te onderzoeken of er niet te veel gif in het water zit. Dit is verplicht door het Waterschap. Soms zijn er weleens problemen met de beregeningsinstallatie, Tom probeert die altijd eerst zelf op te lossen. 

Hoe zit dat langs de velden en met het clubhuis?
Voor de verlichting van alle velden ligt er een onderhoudscontract bij Strago Electro. Ik vroeg hem of hij ook de borden van de sponsors onderhoudt. Dat zijn dus geen borden meer… maar allemaal doeken, die keurig opgespannen zijn op het hekwerk rondom de velden. Daar hoeft hij niets mee te doen. De verantwoording daarvoor ligt bij de sponsorcommissie en/of de sponsor zelf. 

Voor het onderhoudswerk in en rond het clubhuis wordt hij elke vrijdag ondersteund door de onderhoudscommissie. Hans van de Sloot en Daniel Dieduksman zijn de vaste kern daarvan. Daarnaast heeft Tom regelmatig contact met Fred van de Flier en de gemeente. De gemeente is toezichthouder voor en van de velden. Binnen het bestuur is GertJan de contactpersoon. 

Nog tijd voor hobby’s?
"En doet Tom zelf wat aan sport?" Vroeger heeft hij wel gevoetbald, maar door blessures gestopt; nu is het lopen met de hond. ”Wat dan nog meer?”, vraag ik; nu Tom is een echte Bourgondiër: hij kookt graag! Verder is hij veel op het water te vinden, in Loosdrecht ligt zijn sloep. MHC Leusden zou zomaar ook zijn hobby kunnen zijn. Tom vindt MHCL een leuke en gezellige club, iedereen staat altijd klaar voor elkaar! 

Het allerleukste
"Wat vind je lastig, minder leuk?” De blaashal, het opzetten van de hal gaat goed, zeker met zoveel vrijwilligers, maar de telefoon ligt daarna wel op het nachtkastje… de slechte ervaring bij de storm van 2 jaar geleden zit er nog wel in. Dit jaar is er geen hal opgezet, dus dat speelt nu niet. Daarnaast is het allerleukst en meest bijzondere wat Tom heeft meegemaakt bij Leusden wel de bekerwedstrijd Heren 1 tegen Amersfoort 1; wat een festijn was dat, mét heus vuurwerk en een grootse overwinning. Op en top MHC Leusden. En zo is het! Mieke van Hassel april 2021

Wil je ook meehelpen bij het vele vrijwilligerswerk, meld je aan bij [email protected].    
 
10-4-2021 Algemeen nieuws