Nationale Coming Out Dag | Hockey voor iedereen!
Om aandacht te vragen voor inclusiviteit en acceptatie in de hockeysport zullen de aanvoerders van ons Heren1 en Dames1-team in het weekend van 13 en 14 oktober de aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog dragen. Een actie in het kader van de jaarlijkse Nationale Coming Out Dag die donderdag 11 oktober plaatsvindt. Een dag waarop de LHBT-gemeenschap wordt gestimuleerd om openlijk over seksuele geaardheid te praten.

Met deze uiting willen we alle hockeyers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en anderen binnen de sport steunen die worstelen met hun identiteit. Bovendien willen we zo duidelijk maken dat diversiteit bespreekbaar moet zijn. De regenboogbanden drukken de kern van sport voor iedereen uit: alle verschillen zijn welkom zodat iedereen zich thuis voelt en daardoor met plezier sport. Hockey wordt leuker en sterker als we iedereen insluiten, ongeacht leeftijd, afkomst, religie, huidskleur, seksuele voorkeur of geslacht. Kortom, hockey is voor iedereen!

De actie is een initiatief van de spelersraad CSR en de John Blankenstein Foundation, een stichting die is vernoemd naar de homoseksuele oud-scheidsrechter die de sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de sport wil bevorderen.

"Is deze stap nodig in de hockeysport?”, is een veelgehoorde vraag. Ja, deze stap is absoluut nodig. Uit een Mulier-onderzoek over homoacceptatie in de sport blijkt namelijk dat ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord is in de sportwereld. Wanneer je als jonge hockeyer nog in de kast zit, maar ook als je er al voor uit bent gekomen is het niet fijn om dit woord in negatieve zin te horen. Het wordt geroepen als je een slechte pass hebt gegeven, niet hard genoeg gelopen hebt, een verkeerde beslissing als scheidsrechter hebt gemaakt… het wordt in ieder geval nooit in een positieve context gebruikt in de sport. Het kan ervoor zorgen dat je je als LHTB-er (Lesbienne, Homo, Transgender, Biseksueel) uitgesloten voelt en soms ook onveilig. Velen kiezen ervoor om er dan maar niet voor uit te komen dat ze homo zijn en zich te conformeren aan de rest. Dit speelt zich vaak af waar je bij staat. Vaak herken je signalen niet en blijft het onzichtbaar.

Tot nu toe hebben we het vooral over onzichtbare uitsluiting van homoseksuelen maar er is ook zichtbare uitsluiting op basis van huidskleur of geslacht. Bij de KNHB komen helaas ook meldingen binnen van discriminatie op huidskleur en afkomst van hockeyers.
Als bestuurder, trainer, coach, speler, scheidsrechter én publiek is het zaak al dit soort gedrag tijdig te signaleren en actie te ondernemen. Iedereen op en rond het hockeyveld speelt hierin een rol, kortom: Het begint bij jou!

Reageren op het nieuws?
reactie